Overwinnaars

2023

De lossing van Perpignan werd 3 dagen uitgesteld en op maandag om 7:15 uur gelost met op de vlieglijn NW tot W wind.

Op dinsdag om 5:34 arriveerde de “Perpignan” en na wat treuzelen werd ze om 5:36 geklokt met als resultaat de 1e Internationaal Perpignan. 

Het had ook heel ander gekund als jaarling ontsnapte ze net van een aanval van een havik op de dag van inkorving van Bergerac dat werd ook de enigste vlucht die ze miste.

de “Perpignan” arriveerde dit jaar ook op Agen avonds in de neutralisatietijd het doorzetten zit al vele generaties in haar familie en ze is een goed gebouwde  duif met zijdezachte pluim.

Bekijk stamkaart

2018

Nationaal Bergerac werd de zaterdag om 14:00 uur gelost met westenwind en volgens de convoyeur kwamen de duiven al snel 75 km. in de regen.
Toen de duiven in de avond noord Frankrijk en België bereikten kwamen ze nogmaals in de regen wat er voor zorgde dat er geen echte nachtvliegers waren op een paar na die een beetje van de nacht snoepten maar niet s` nachts aankwamen.

Ik zat op de warme zondagmorgen al heel vroeg onder de pruimenboom te wachten op de eerste aankomst.
Even voor zessen zag ik de “Bonte” uit het noordwesten aankomen met een ererondje zat ze om 5:58 op de antenne.
En pakt ze een 1e van de Noordelijke Unie en de Sector en de 2e van Nederland.

De “Bonte” is de rust zelf maar op jongen van 2 dagen geeft ze alles en presteerde ze al eerder een 3e Nat. Cahors S.4 en de 4e Limoges S.4.
Het is een mooi gebouwde niet te zware duivin.

Bekijk stamkaart

2012

Vrijdag middag om 2 uur werden de duiven in de zuid Franse stad Albi gelost met een zuid westen wind en zuid oosten wind onderweg en een paar pittige regenbuien in Frankrijk. Wetend dat in een groot aantal van onze duiven de eigenschap zit van door vliegen in de nacht als de forme er op zit en hadden daarom ook gevraagd hou het in de gaten. Na thuiskomst van de verjaardag van mijn oudste zus zagen we een duif op de naald van het duivenhok zitten terwijl onze duiven oppas in diepe rust met de zaklamp in de kamer lag te slapen. Denkend wat zal ik doen als het echt een 1e is dan zo snel mogelijk pakken want dan is het haar laatste vlucht en als er al meer duiven zijn laat dan maar zitten want dan gaat ze me misschien later nogmaals verrassen in de nacht en laat het me dan niet verknoeien met een schepnet.

Loes had inmiddels op internet gekeken en er waren nog geen meldingen in sector 4. Dus de gok genomen voor de 1e en met ladder en schepnet er heen en het schepnet was te kort weer terug naar de garage schepnet verlengen met buis en plakband en ja hij was net lang genoeg om het net voorzichtig over haar heen te doen en haar naar beneden te halen en over de antenne te halen met een kloktijd van 03:26 uur.

De 10-4221563 die nu verder gaat als “De Albi” is een onopvallend duivinnetje in haar gedrag die was ingekorfd op een neststand van 4 dagen oude jongen, met verder alle eigenschappen van een topper goed gebouwd en een lief karakter zoals al onze Sector/Nationale winnaars zijn.

Bekijk stamkaart

2011

Na twee dagen uitstel werden de duiven om 7 uur gelost met mooie weersomstandigheden en een noordwesten windje.
’s avonds hadden we al snel door dat er in het noorden bijna geen duif ’s avonds kon doorkomen wat dan ook niet gebeurde en werd de wekker werd weer op 5 uur ’s morgens gezet.

Het was die ochtend mooie weer en we hoefden niet lang te wachten of de eerste duif melde zich om 05:38 uur. Onze 1e getekende een 5 jarige duivin die op 15 dagen broeden was ingekorfd zorgde voor deze overwinning en werd omgedoopt tot de “Orangina” ze had al eerder laten zien dat ze niet de slechtste was door een 11e Nat. Bordeaux te vliegen.

Bekijk stamkaart

2007

De wekker hadden we niet te vroeg gezet omdat het ’s avonds geen heldere lucht was en hier en daar waren er buien in Nederland we waren er bijna zeker van dat de duiven niet ’s nachts zouden doorvliegen.
Totdat je uit je slaap gewekt wordt door de diverse alarmeringen die op ons hok zitten en je kijkt op het SMS berichtje van je telefoon ja het is er één uit St.Vincent geklokt om 04:00 uur.

Deze bijzondere prestatie werd door een 3 jarig (met een oude ring om) duivinnetje op jongen van 4 dagen gedaan. Ze zat voor de inkorving ook blinkend van gezondheid en forme in het hok en niet te zwaar precies goed. Vorig jaar was ze haar doffer kwijt geraakt en door haar buren uit haar nestbak gezet ze vond wel weer een andere doffer op de grond maar wij merkten wel ze was niet meer zo als voorheen en haar prestaties vielen tegen. Maar ik dacht volgens mij kan jij echt wel meer en ze kreeg dit jaar weer een beter plaatsje op het hok en je zag en merkte dat de tevredenheid weer terugkwam bij haar. Ze wordt door de huidige neutralisatieberekening 2e Nationaal St.Vincent. “Tweety” een niet te grote maar op alles gewoon een perfecte duif.

Bekijk stamkaart

Montauban

Aan deze ingelaste Nationale meerdaagse fondvlucht zouden we eerst niet deelnemen tot we een week voor de inkorving op een mooie zomerse dag onder de parasol zittend tegen elkaar zeggen zullen we een paar mee doen, we hadden er met dat mooie weer toch wel weer zin in en er werd besloten mee te doen.

De dagelijkse training werd weer hervat hier hadden de duiven de eerste dagen niet zo veel zin meer in maar de laatste paar dagen voor inkorving zoefden ze weer door de lucht alsof ze niks liever deden.

Het werd het mooiste concours van het jaar wat het weer betrof en onze duiven hadden er die dag ook echt zin in met 4 duiven bij de eerste 10 in de Sector 4 en onze eerste aankomende duif om 14:37 uur wint hiermee de 1e Nat. Montauban Sector 4. Deze 4 jarige donkerkras duivin werd ingekorfd op een jong van 15 dagen en had tot nu toe nog maar één keer gemist op de overnacht vluchten.

Wat aan haar opviel als je haar vleugel open doet maakt één van haar vleugelgewrichten een knak geluid dit probleem had ze al jaren, na thuiskomst van deze Montauban is dit geluid niet weer bij haar waargenomen.

“De Montauban” is een halfzus van “t Ruffecje” en is een sterk gespierde duif.

Bekijk stamkaart

2005

Ik stap uit bed en kleed me aan en sta daarna even door het slaapkamerraam naar buiten te kijken en zie dat er een duif uit de goede richting aan komt en op de balustrade land en daarna direct via de klep naar binnen gaat. Ik had haar direct herkent als de duif die ik vier weken daarvoor in de nacht op het dak vond ook vanuit Ruffec en nu de 1e Nat. Ruffec Sector 4 vliegt. “‘t Ruffecje” is een oplettende bijzondere donkerkras duivin die zolang je in het duivenhok bent je blijft volgen door zowel op je te zitten of vlak bij je te zitten.

Bekijk stamkaart

2001

Na vorig jaar vanuit Wijckel te zijn verhuisd naar Balk maken we nu op St.Vincent een top uitslag door er 10 bij de eerste 61 duiven in de Sector 4 te draaien en ook nog de eerste. We zaten die zaterdag met mooi zonnig weer op de veranda de duiven vanuit St.Vincent op te wachten toen er om ongeveer twintig voor één een duif uit het noord oosten komt en op de klep land het was de 5 jarige kras duivin die vorig jaar de 16e
Nat. St.Vincent S.4 vloog en vliegt nu op jongen van 3 dagen de 1e Nationaal St.Vincent Sector 4.
“De St.Vincent” werd voor deze vlucht niet als eerst getekende gezet omdat ik ze wat blauw van kleur op de borst vond, maar wat dus niet zo veel zegt.

Bekijk stamkaart

1998

Na het op vieren van mijn 34e verjaardag op vrijdagavond tot in de vroege uurtjes ging op zaterdagmorgen om even voor acht uur de klepalarm bij het bed af, terwijl ik naar beneden loop doe ik eerst de tv aan en zie op teletekst de eerste meldingen van sector 2 en 3 het is een vroege dacht ik want hij is sneller als die van sector 2.

Naar het hok toe lopend denkend het moet bijna wel ons eerste getekende zijn want ze was zo als ik ze zo graag zie rond en toch licht.
Ik keek op het Electronics kloksysteem en ja het was haar maar schrik ze was al om 07:50 uur geklokt dus weer rennen naar de woonkamer om de duif binnen het kwartier bij het NIC te melden wat net op tijd lukte.

Deze 3 jarige donkerkras duivin had eerder als jaarling op een zware Bergerac een 11e in Sector 4 gevlogen en zat in 1998 tegen één van onze betere doffers gekoppeld maar toen de duivin van haar oude ex doffer van twee jaar daarvoor zijn duivin kwijtraakte verliet zij haar doffer en ging weer verder met haar oude ex doffer en vloog daarna op een jong van 2 dagen de 1e Nationale Bergerac Sector 4 en was tevens de 3e van Nederland.
“De Bergerac” is een heel oplettende duif, goed gepierd en een gemakkelijke duif in omgang.

Bekijk stamkaart

1995

In 1995 hadden we de snelste duif van Nederland uit het Poolse Wroclaw. We hadden die zondag morgen de duiven toch nog even een uurtje los omdat er op de kortere afstanden nog geen meldingen waren, tot er opeens om tien voor tien een duif vanuit Wroclaw op het dak zit werd alles naar binnen geroepen en wordt ze om 09:53 uur geklokt. Deze prestatie werd behaald door het 3 jarige zwartkras duivinnetje “De Wroclaw” op jongen van zes dagen ze was de enigste duif met een snelheid van boven de 1000 mpm. die samen met haar halfbroer “De Vijfde Wroclow” het jaar daarvoor ook al de 3e en de 5e plaats in de Fond Unie Noord Nederland vlogen vanaf het zelfde Wroclaw en nu in omgekeerde volgorde aankomen en voor plaats 1 en 5 van Nederland zorgen. Bij dit duivinnetje valt vooral op haar superzachte pluim en verder is het een erg lief duifje.

Bekijk stamkaart